privitani_obcanku
Afgelopen zaterdag zijn we in het gemeente huis geweest voor de verwelkoming van de nieuwe burgetjes. Dit is nog een communistische traditie die nog steeds in ere wordt gehouden. Binnenkort zet ik wat foto’s van deze belevenis op onze website. Wel een leuk moment maar ook wel een beetje apart. Er waren 5 moeders. Sommigen hadden hun hele familie meegenomen. Vooral oma’s lijken het erg mooi te vinden om er bij te zijn. Vladka kon met de andere moeders helemaal vooraan in de zaal gaan zitten. Ik moest een eindje daarachter blijven zitten. Dat vond ik wel een beetje minder. We zorgen toch allebij voor Daniel? Maar goed zo erg is het ook weer niet. De seremonie, want daar leek het wel een beetje op, begin met een kinderliedje en opzeg versje gezongen door een groepje kinderen. Vervolgens een toespraak met belofte en er werden foto’s gemaakt voor wie dat wilde. Dan kregen we nog een cadeautje: een leuk boekje, kinderbestek en een mooie bloem. Het leek wel een beetje op de kinderdoop of het opdragen in de kerk maar dan zonder enig religieus karakter. Het mocht van mij wel wat persoonlijker maar het is toch wel een leuke traditie. In Nederland bestaat zoiets in ieder geval helemaal niet.