hatsjoe
Daniel is een beetje verkouden en heeft wat verhoging. Dat was wel even een zware nacht met zo’n volle neus. Overdag heeft hij er gelukkig weinig last van. We hebben wat neusdruppeltjes gekregen en gelukkig gaat het inmiddels weer veel beter. Na het meten van de lichaamstemperatuur hadden we een klein meningsverschil over de interpretatie ervan. Hoe zit het nu? In Tsjechie is men gewoon om een halve graad van de gemeten rectale temperatuur af te trekken. Deze wordt daarmee gecorrigeerd aan het niveau in de oksel of de mond. De normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36-37 graden celcius en van 37-38 graden celcius wordt gesproken van verhoging (zvýšenou teplotu). Hoger dan 38 graden is koorts (horečka). Voor mij wel een beetje apart deze correctiefactor van een halve graad. De meting in de mond of oksel is niet nauwkeurig en geeft zelfs bij een juiste uitvoering een onderschatting van de lichaamstemepartuur van 0,3-0,5 graden celcius. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Koorts. Een beetje een vreemde correctie dus. In Nederland wordt naar mijn mening de echte temperatuur gebruikt en wordt er van verhoging gesproken bij een lichaamstemperatuur van 37,5-38 graden celcius en koorts boven de 38 graden celcius. Na wat zoeken op internet heb ik echter ontdekt dat er ook in Nederland wel wat verschillen bestaan bij deze grenzen.