Ik reis elke dag met de trein naar mijn werk in Brno. Ik rijd graag met de trein. Het is een stuk goedkoper dan de auto en soms zelfs nog sneller. Geen gedoe bij het parkeren in de stad en onderweg kan je rustig wat lezen. Nou ja rustig….

Piepende remmen
Met name sommige treinen kunnen vreselijk piepen bij het remmen. Ik moet regelmatig m’n vingers bij mijn oren houden als ik op het perron sta. Ik heb laatst een geluidsniveau van tot over 100 dB gemeten. Het piepen lijkt onzinnig want de trein staat er toch echt niet sneller stil door?

Regionova, een nieuwe trein met erg veel lawaai:

814

Sinds kort rijden er in Tsjechië nieuwe dieseltreinen genaamd “regionova” zoals afgebeeld op de foto. De trein lijkt in tegenstelling tot de oudere treinen perfect. Goede stoelen, een behoorlijke ruimte voor de benen en bijna geen drempel zodat het prima mogelijk is om met een kinderwagen of rolstoel de trein binnen te rijden zonder verdere hulpmiddelen (mits er een perron is). Er is een ding dat me echter vreselijk ergert aan deze treinen. Bij het remmen produceren ze een hinderlijk geluid van tot wel 110 db. De trein lijkt dan wel op een oude koffiemolen. Normaal praten of muziek luisteren is dan niet eens mogelijk in de trein. En wat blijkt. Deze trein is een gemoderniseerde versie van de veel oudere serie 810 gemaakt door Škoda Vagonka tussen 1975 en 1982. Deze trein rijdt ook nog af en toe en maakt een stuk minder geluid. Het geluidsniveau komt zowel bij het rijden als bij het remmen niet boven de 90 dB uit. Wel een beetje jammer dat ze dat niet beter hebben gemaakt tijdens de modernisatie van deze treinen.

810