De afgelopen tijd heb ik twee boeken gelezen over Tsjechie van 1948 tot 1989. De periode dat de Sovjet-Unie en het communisme zijn greep had op Centraal- en Oost-Europa. Ik ben eerst begonnen met het wat meer humoristich geschreven “De vuurvliegjes achterna: een vlucht naar de vrijheid” door Martin Šimek. Daarna “Net iets meer vrijheid” van Miloš Rejchrt. Beide boeken verhalen over dezelfde periode. Martin Šimek ontvluchte tijdens de Praagse Lente in 1968 het toenmalige Tsjecho-Slowakije en kwam in Nederland terecht. ds. Miloš Rejchrt is wel in Tsjechie gebleven. Het is moeilijk om te zeggen wie meer moed had. Beide wegen waren zeker niet altijd even makkelijk.

Een citaat uit het laatste boek dat niet veel met het onderwerp te maken heeft maar mij wel erg aanspreekt:

Bij de lotto weet je precies wat je kunt winnen, je weet
alleen niet hoeveel én of je überhaupt iets wint. Bij Christus weet je
niet wat je wint, maar je weet wel dat je zeker en het meeste wint
ds. Petr Pokorny
EKBB – Praag-Vrsovice