Een terugblik

Ik zit inmiddels al ruim 20 jaar op het internet. Het begon allemaal met een bulletin board systeem (BBS). Hier was vooral mijn broer mee bezig met als gevolg: ‘s avonds en ‘s nachts de telefoonlijn overbezet en peperdure telefoon rekeningen 🙂 In het jaar 1995 gingen we voor het eerst op internet. Met Windows 3.11 en Netscape 2 of 3. We gebruikten Trumpet Winsock om in te bellen via een server van de VPRO. In 1994 was de VPRO als eerste omroep gaan experimenteren met internet. Nog best duur zo interlokaal bellen en met een 14k4 modem. Er was echter nog niet zoveel content. Wel bestond er al een zoekmachine: Altavista.

op het internet met windows 3.11 en trumpet winsock
Na het doorspitten van wat oude backups heb ik nog wat leuke materialen teruggevonden en online gezet. Het geeft een leuke indruk hoe het er destijds uit zag.

Mijn eerste website van eind 1997. Destijds bij The Internet Plaza (tip.nl). Een provider van een behoorlijk formaat van die tijd. Later zijn ze overgenomen door Tiscali.

Een gezamenlijke openingspagina samen met mijn broer begin 1998.

Daarna had ik bij Demon mijn allereerste third level domain: next.demon.nl
In die tijd heb ik me ook aangemeld bij De Digitale Stad (DDS). DDS was een Nederlands Freenet, dat op 15 januari 1994 van start ging in de gemeente Amsterdam. Ik heb het in het begin nog niet zoveel gebruikt. Later met name voor e-mail. Tenslotte ging ook de website over.

Mijn website bij dds.nl in 2001.

2004 was een jaar met veel veranderingen: We zijn getrouwd en veel foto’s op het internet met als gevolg een nieuwe website met een nieuw layout aan het einde van het jaar. De Internet Archive Wayback Machine op http://web.archive.org is een leuke tip om te kijken of je oude versies van (je) websites terug kan vinden. Ik heb een backup van www.jhein.dds.nl gevonden en deze voor de zekerheid ook hier even neergezet. Onze aankondiging voor ons trouwen is er nog op te vinden. De links op de pagina werken niet voor deze versie.

De laatste backup bij dds.nl is van 2004. Hier is al de nieuwe layout te zien.

Daarna ben ik langzaamaan bij DDS weggegaan. Ze werden een betaalde provider en bovendien boden niet voldoende ondersteuning voor php dat ik wilde gebruiken op onze website. Sinds September 2005 is onze website te bereiken op www.hein.nu.

Ik ben begonnen met het CMS PHP-Nuke, een leuk open source systeem maar meer geschikt voor een community dan voor een familie weblog. Later ben ik overgegaan op Xoops in combinatie met WordPress en Gallery2. Xoops was toen het enige CMS waar een plugin voor zowel WordPress als Gallery2 voor bestond. Een nadeel was wel dat die driehoek van applicaties het updaten toch wel erg lastig maakte. Sinds December 2008 heb ik Xoops eruit gegooid en ben ik verder gegaan met alleen maar WordPress en Gallery2. In ons archief is nog te zien hoe onze website er eind 2008 uit zag.

Voor meer informatie over de geschiedenis van het internet in Nederland kan je kijken op Wikipedia.

Geef een reactie

Bedankt dat je een opmerking wilt achter laten. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Comments worden eerst gemodereerd. Van opmerkingen met een nepnaam en/of e-mailadres dat niet bestaat is het waarschijnlijker dat ze worden verworpen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

een + 20 =